Az Irsai Olivér már a "rajtvonalnál" várakozik mindkét hevesi borvidéken, készen állva, hogy megmutassa különleges ízvilágát és frissességét.


Augusztus második felében elérkezik az Irsai Olivér szüretelésének ideje vármegyénk borvidékein. A hagyományos kézi munkát felváltva a modern gépi módszerek játszanak főszerepet, így a szüret ma már nem csupán napszámosok segítségével zajlik, hanem a technológia vívmányainak köszönhetően sokkal hatékonyabban és gyorsabban.

A Mátrai Borvidék szőlőültetvényeinek területe közel hatezer hektárt ölel fel, és ebből körülbelül 10 százalékot képvisel az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres fajták. Ezt Nyilas Ilona, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke osztotta meg portálunkkal. Elmondása szerint a szüret időpontja az ültetvény elhelyezkedésétől és a szőlő növekedésének korától függően változik. Már most, a napokban, szórványos szedések kezdődtek, de a nagyobb aktivitásra a 18-as héttől lehet számítani, amikor is várhatóan felpörög a fajták betakarítása.

A szüret folyamata fokozatosan a gépek irányítása alá került.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire jellemző a gépesítettség a Mátraalján, a tanácselnök elmondta, hogy a szőlősgazdák, főleg a nagyobb termelők megtapasztalták már, hogy sajnos olyan mennyiségű munkaerő nem tud rendelkezésre állni, amivel érdemben tudnák a szüretet kezelni.

Nyilas Ilona megosztotta, hogy a borvidékünkön a szüret nagy része már szinte teljesen gépesített, hiszen a folyamat 90 százalékát modern gépek végzik el.

Rákérdeztünk a napi munkabérre, amit a gazdák napszámnak hívnak. A szakértő válaszából kiderült, hogy a napi bér 12 ezer forinttól egészen 20 ezer forintig terjed. Emellett hangsúlyozta, hogy a gazdáknak, akik alkalmazzák ezeket a napszámosokat, bejelentési kötelezettségük van az alkalmi munkavállalókra vonatkozóan. Ami az idei termés mennyiségét és minőségét illeti, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke elmondta, hogy normál körülmények között egy közepes termésnek nevezné, de ha az elmúlt három év adataival összehasonlítjuk, akkor kiváló termésnek számít.

Az utolsó három év során számos kedvezőtlen időjárási körülmény befolyásolta életünket, de most úgy tűnik, hogy a szüret időpontjának közeledtével az időjárás kedvező fordulatot vesz, és így a termés mennyisége és minősége is megmarad - fogalmazott.

Related posts