Magyar szakértők új, betegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat alkottak meg.

A projekt eredményeképpen létrejött egy rezisztens, vagyis a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény a Balaton-felvidéken, mely számos információt biztosít a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztéstechnológiai értékeiről. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, mely a hagyományos szőlőfajtáknál rengeteg anyagi ráfordítást igényel.
Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növénykondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termeszthetők, így új alternatíva született a nemzetközi szőlő- és borágazat számára.
A három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának és borászati technológiájának kidolgozott leírása elérhető lesz: egyrészt a gazdáknak segítheti az elérni kívánt borstílus, borkategória megteremtését, másrészt más közép- és nagyüzemű szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető kulcsfontosságú lépésekről kaphatnak ezáltal információt.
A rezisztens szőlőfajták termesztéstechnológiájának kidolgozásával a kijuttatott növényvédő szerek mennyisége jelentősen, 80-90 százalékkal is csökkent, aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag és károsanyag-kibocsátás is csökkenthető. Mindezzel erősödik a tudatos élelmiszer-fogyasztás, a környezetünket kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, valamint a hazai termékek, hazai innováció támogatása.
A projekt célja a kiöregedett ültetvények helyettesítése egy olyan piaci orientált fajtaszerkezettel, amely a fenntartható fejlődést helyezi a középpontba. Az alkalmazott technológiák nemcsak hazai környezetben, hanem külföldi területeken is könnyedén adaptálhatók, így hozzájárulva országunk nemzetközi szinten való elismertségének növeléséhez a szőlészeti és borászati szektorban.
A fentiek eredményeképpen az új szőlészeti és borászati technológiára alapozva több olyan új borterméket fejlesztettek, mely magas hozzáadott értéket és presztízsszínvonalat képvisel. A projekt zárórendezvényén a szakemberek több új fejlesztésű terméket is bemutattak és kóstoltattak. Ilyen volt az Irsai Olivér - Jázmin fehér bor, a Jázmin fehér bor, a Pinot regina - Pinot noir rozé bor, a Pinot regina rozé bor és a Merlin - Merlot vörös bor. Ezek az innovatív szőlőfajtákból készült minőségi borok nemzetközi viszonylatban is jelentős fejlesztéseknek minősülnek.