A cukor jegyzése visszaesett, ami egyúttal a globális élelmiszerárindex csökkenését is magával hozta.
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke decemberben az előző hónaphoz képest, elsősorban a cukor nemzetközi jegyzésének gyengülésére az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.
A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe 127 pont lett decemberben, 0,5 százalékkal alacsonyabb novemberhez képest és 6,7 százalékkal magasabb 2023 decemberéhez viszonyítva.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelem által súlyozott mutató, amely az öt legjelentősebb élelmiszer-alapanyagra összpontosít, mint például a búza, a rizs, a kukorica, a szója és a növényi olajok. Ez a mutató segít nyomon követni az élelmiszerárak globális alakulását és a piaci trendeket, lehetővé téve a gazdasági elemzők és döntéshozók számára, hogy jobban megértsék a világ élelmiszerellátási helyzetét.
A szöveg egyedi átfogalmazása: figyelembe veszi a globális piacon kialakult árakat.
A mutató tavalyi átlagos értéke 122 pontot ért el, ami 2,1 százalékkal elmarad a 2023-as évre vonatkozó adatnál.
A FAO gabonaárindexe decemberben gyakorlatilag stagnált a novemberi értékhez képest, és 9,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző év hasonló időszakához képest. Ezt a helyzetet a kukorica árainak enyhe emelkedése ellensúlyozta, miközben a búza ára csökkent. Az év összesített adatait nézve a FAO gabonaárindexe átlagosan 113,5 pontot mutatott, ami 13,3 százalékkal kevesebb a 2023-as évhez képest. Ez a mutató már a második évben mutat csökkenést a 2022-es csúcsértékhez viszonyítva.
A növényi olajárindex decemberben 0,5 százalékkal csökkent novemberhez képest, de még így is 33,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A múlt év egészében a FAO növényi olajárindexe átlagosan 9,4 százalékkal volt magasabb, mint 2023-ban a szűkülő globális kínálat hatására.
A húsárindex decemberben 0,4 százalékkal nőtt a novemberi adatokhoz képest, ezzel véget vetve a három hónapja tartó csökkenésnek. Ez az érték 7,1 százalékkal magasabb a 2023. decemberi szintnél. A tavalyi év során a húsárindex összességében 2,7 százalékkal haladta meg a 2023-as átlagot, ami azt jelzi, hogy a szarvasmarha-, juh- és baromfihús áremelkedése ellensúlyozta a sertéshús árának csökkenését.
A tejárindex decemberben végre megtörte a hét hónapon át tartó emelkedést, és 0,7 százalékkal csökkent a novemberi adatokhoz képest. Ennek ellenére még mindig 17 százalékkal meghaladta a 2023. decemberi szintet. A tavalyi év során a FAO tejárindexe átlagosan 4,7 százalékkal volt magasabb a 2023-as értékeknél, amelyet főként a drámai vajár-emelkedés generált.
A FAO decemberi cukorárindexe 5,1%-kal csökkent novemberhez viszonyítva, ami a főbb termelő országok kedvező terméskilátásainak tudható be. Emellett a mutató 10,6%-kal elmaradt a 2023. decemberi szinttől. A 2024-es év egészét figyelembe véve a cukorárindex átlagosan 13,2%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben.