A dietetikusom mindig hangsúlyozza: ha így állítod össze a zabkását, akkor a hasi zsír eltűnése nem is lesz olyan nehéz feladat!


Magas rosttartalmának köszönhetően - különösen a benne található béta-glükán révén - még a koleszterinszint csökkentésében is segíthet.

Fogyasztásának számos ízletes módja van: élvezhetjük nyersen, keverhetjük joghurtba vagy tejbe, sőt, főzve, zabkásaként is elkészíthetjük. A nyers forma könnyen emészthető, viszont a fitinsav tartalma kicsit hátráltatja a tápanyagok felszívódását. Szerencsére az áztatás vagy a főzés során ez a vegyület lebomlik, így a szervezetünk hatékonyabban tudja hasznosítani a benne rejlő vitaminokat és ásványi anyagokat.

A főtt zabpehely más előnnyel bír: bár a melegítés során valamennyi tápanyag csökkenhet, a megduzzadt szemek hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet, így támogatják a fogyókúrát is.

Összességében mindkét elkészítési módnak megvan a maga értéke: a hidegen áztatott zabpehely inkább a tápanyagok megőrzésében előnyös, míg a főtt változat tartósabb jóllakottságot ad - ezért azoknak, akik fogyni szeretnének, a meleg, főtt forma ajánlott.

Related posts