A helyzet egyre aggasztóbbá válik, és már elindultak a keresések az új csokipiac vezetője után.


Egyre valószínűbb, hogy a hagyományos csokoládé luxuscikké válik, miután egyik fő alapanyaga, a kakaó ritkaság lesz. Az élelmiszer-fejlesztők keresik, mivel lehetne pótolni a kakaót.

A BBC riporterének első benyomása, amikor megkóstolta az új csokoládé alternatívát, az volt, hogy a kakaó jellegzetes, intenzív aromája teljesen hiányzott. Az íze sem emlékeztetett igazán a hagyományos csokoládéra, és az olvadási élmény sem volt olyan, mint amit a megszokott csokoládé nyújt. Mindazonáltal, figyelembe véve, hogy ez a különleges édesség napraforgómagból készült, mégsem volt annyira csalódás – derül ki a brit médium csokoládéról szóló jelentéséből.

A csokoládék kakaótartalmának pótlásával kapcsolatos élelmiszer-fejlesztések azért kerültek a képbe, mert a hagyományos termék ára extrém magasságokba ért. A csokoládék átlagosan kilenc százalékkal drágultak 2024-ben - mondta a BBC-nek Richard Caines, a brit Mintel élelmiszer- és italkutató intézet elemzője. Idén januárban a drágulás éves összehasonlításban már 14 százalékos volt.

A korábban említett adat a csokoládé kiskereskedelmi árát tükrözi, de a kakaó, mint alapanyag esetében a helyzet sokkal drámaibb. 2024-ben a kakaóbab ára 300 százalékkal emelkedett, ami gyakorlatilag négyszeres drágulást jelent. Ennek egyik fő oka a globális felmelegedés hatásai, amelyek különösen súlyosan érintik Nyugat-Afrika, a kakaó legfontosabb termőterületét. Továbbá, a kakaótermelők közül sokan inkább az illegális aranybányászat felé fordulnak, mivel ott jelentősebb jövedelemre tehetnek szert.

A helyzet következményeként az elmúlt év során körülbelül félmillió tonna kakaó tűnt el a globális piacról. Massimo Sabatini, az olasz Foreverland élelmiszergyártó társalapító-igazgatója szerint ez a folyamat a hagyományos csokoládét luxuscikké formálja.

A Choruba néven ismert vállalat innovatív módon fejleszti a kakaópor alternatíváját. Márciusban megnyitott gyárában a szentjánoskenyér héját használják fel az új csokoládé-alapanyag előállításához. Ez a különleges, barna, banánra emlékeztető termés magokat tartalmaz, amelyekből finom port készítenek.

A korábbi próbálkozások nem voltak fényesek. Egy amerikai újságcikk szerint az 1970-es években egy hasonló csokihelyettesítő sokkolta a fogyasztókat. Sabatini szerint az ő erjesztési és hevítési eljárásuk eredményeként olyan élelmiszert kapnak, aminek az íze közelebb van a kakaóéhoz, mint amit a korábbi próbálkozásokban elértek. Termékük a fekete csokira hasonlít, de annál édesebb és karamellesebb az íze. A cégvezető szerint drasztikusan kisebb a cukortartalma, kevésebb benne a zsír és rostosabb, mint az eredeti csoki.

A német Planer A Foods vállalat más kakaóalternatívát dolgozott ki - derült ki Sara Marquart társalapító-igazgató, egyben technológiai főnök szavaiból. A napraforgómag-alapú terméket ChoViva névre keresztelték. A cégvezető elmondása szerint éppen úgy dolgozzák fel a napraforgómagot, ahogy azt a csokoládégyártók a kakaóval teszik. Az alapanyagból nagy a piaci kínálat, eddig 35 különböző terméket hoztak létre. Egyik édességük földimogyoró ChoViva burkolatban.

A BBC tudósítója szerint a mogyoró íze uralja ezt az innovatív terméket, míg a csokoládé alternatívájaként szolgáló burkolat meglepően hűen idézi az eredetit. Ezen a területen úttörő szerepet játszik a brit Nukoko vállalat, amelynek két alapítója korábban a csokoládégyártás világában szerzett tapasztalatokat. Ők együttműködtek élelmiszer-kutatókkal, hogy zöldbab feldolgozásával kakaópótló alapanyagot fejlesszenek ki. Ez a helyben elérhető nyersanyag bőséges mennyiségben rendelkezésre áll, így elkerülhetők a beszállítói láncok esetleges problémái. A Nukoko célja, hogy 2025 végére bemutassa első termékeit. A vállalat vezetői szerint a csokoládé közkedvelt ízösszetevőinek 24-ből 25-öt képesek reprodukálni. A BBC riportere négy karamelles golyót kóstolt meg, amelyek bár rendkívül édesek voltak, mégis élvezhetőek és jól rágcsálhatók.

Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológus professzora figyelmeztetett arra, hogy ha a csokoládéalternatívák sikeresek lesznek, az kedvezőtlen hatással lehet a kakaóbab termesztésével foglalkozó farmerek megélhetésére.

Ezt közösen kell megoldaniuk. Fontos figyelembe venni, hogy ezek az emberek a mezőgazdasági termelők legszegényebb rétegéhez tartoznak. A három említett cég hangsúlyozza, hogy nem a kakaó helyettesítése a céljuk a csokoládégyártásban, hanem csupán azt kívánják pótolni, ami a termény hiánya miatt keletkezett űr.

Lander és csapata alapos kutatásokat végeztek a kakaóbabtermés csökkenését előidéző környezeti tényezők feltárására. A legnagyobb problémát a gyenge beporzás és a magas hőmérséklet jelenti. Ennek orvoslására javasolták olyan eszközök alkalmazását, amelyek árnyékot biztosítanak a kakaócserjék számára. Ezáltal csökkenthető a termés ingadozása. Ha ehhez új élelmiszer-alapanyagok is társulnak, akkor a csokoládé kedvelői gazdagabb választékhoz juthatnak.

Related posts