Ezek a szőlő alapú ínycsiklandó receptköltemények garantáltan elbűvölik a család minden tagját: sós és édes fogások, melyek tökéletesen megidézik az őszi hangulatot!
Az ősz varázslatos időszakában a szüret idején a szőlő különleges szerepet játszik a konyhában. Ebben a szellemben szeretnénk bemutatni néhány ízletes és kreatív receptötletet, ahol a szőlő áll a figyelem középpontjában. Fedezd fel velünk a szőlő sokoldalúságát és élvezd az ízek harmóniáját!
A szüret időszaka fokozatosan a végéhez érkezik, és a családok asztalán egyre gazdagabb szőlőválaszték tűnik fel. E gyümölcs nem csupán önállóan élvezetes falat, hanem számos étel ízesítésére is kiválóan alkalmas. Kiválóan harmonizál sajtokkal, húsételekkel, sőt, sütemények elkészítéséhez is remek alapanyagot biztosít. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas receptet a Mindmegette.hu oldalról, amelyekben a szőlő játssza a főszerepet.
Szőlőből készült ínycsiklandó különlegességek
Gyümölcsös sajttorta sütés nélkül
* 500 gramm kekszmorzsa
* 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Körülbelül 25 dkg puha margarinra lesz szükség.
* 20 dkg cukor
Két deciliter friss tej.
* 1 evőkanál rum
* 30 dkg mascarpone
Két deciliter ízletes gyümölcsjoghurt.
* 10 dkg tejföl
Készítsd el a receptedhez szükséges 10 dkg finomra őrölt porcukrot!
* 4 dl habtejszín
* 20 gramm zselatin
15 dekagramm ízletes szőlő
A kekszes alap megalkotásához először a darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, hogy egy ízletes keveréket kapjunk. Közben egy lábasban a margarint a cukorral és a tejjel összeolvasztjuk, amíg a margarin és a cukor teljesen fel nem oldódik. Miután levettük a tűzről, hozzáadjuk a kakaós keksz keveréket, valamint egy csepp rumaromát, hogy még különlegesebb ízt kapjunk. Az így nyert masszát egy kapcsos tortaformába öntjük, és egyenletesen elosztjuk, majd pihenni hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.
A krém elkészítése során kezdjük el egy kicsi lábasban, ahol némi víz segítségével feloldjuk a zselatint, majd félre is tesszük. Közben egy tálban alaposan összekeverjük a mascarponét, joghurtot és tejfölt a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tejszínt. A zselatint kis lángon folyamatosan kevergetve oldjuk fel, majd 3-4 evőkanálnyi krémmel vegyítjük, mielőtt az egészet a nagyobb adaghoz adnánk. Végül a kapott krémet a kekszes alapra öntjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen.
A díszítéséhez a szőlőszemeket megmossuk, hosszában kettévágjuk, és virág alakokat készítünk belőle, majd a torta tetejére pakoljuk.
A szőlőlekvár egy különleges ínycsiklandó finomság, amely a napérlelte szőlő gyümölcsös ízét sűríti magába. Az elkészítése során a friss, lédús szőlőszemeket gondosan válogatják, majd főzik, hogy a természetes édesség és az intenzív ízek harmonikusan összeérjenek. A lekvár színe a napfényben csillogó rubintvörös árnyalatban játszik, míg az illata a szüretelés örömét idézi. Egy kis csipetnyi citromlé vagy fűszerek, mint a fahéj vagy szegfűszeg, még gazdagabbá tehetik a lekvár ízvilágát. Kenjük friss, ropogós kenyérre, vagy használjuk sütemények töltelékeként, és élvezzük a szőlő varázslatos ízét, amely minden falatban felidézi a napfényes szőlőültetvények hangulatát. A szőlőlekvár nemcsak egy egyszerű édesség, hanem egy igazi ízélmény, amely a hagyományokat és a természet ajándékait ötvözi.
3 kilogramm ízletes szőlő
Két és fél deciliter víz.
28 dkg kristálycukor
Használj 3 evőkanál pektint!
* 1.5 dl citromlé
A szőlőlekvár elkészítése során először alaposan megmossuk a szőlőt, és gondosan eltávolítjuk a sérült szemeket. Ezután egy nagyobb serpenyőbe helyezzük a szőlőszemeket, hozzáadunk egy kis vizet, majd felforraljuk az elegyet. Miután a víz bugyogni kezd, csökkentjük a hőt, és időnként megkeverve pároljuk a gyümölcsöt. Körülbelül 10 perc elteltével levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
A szőlőt daráló vagy turmix segítségével finom péppé alakítjuk.
A szőlőpépet visszaöntjük a serpenyőbe, összekeverjük a cukorral, a pektinnel és a citruslével és nagy lángon felforraljuk. Addig főzzük, amíg a keverék el nem éri a 100 °C-ot. Ezután leszedjük a habot egy kanállal, és a lekvárt az előkészített, sterilizált üvegekbe merjük, lezárjuk majd 10 percig forró vízben dunsztoljuk. (Vagy befőzőgépben az ajánlásnak megfelelő ideig és hőfokon.)





