Hosszúra nyúlt vakáció: kreatív főzőprogramok az unalom ellen | Nőileg


Bár az olaszok lapos kenyerének előkészítése némi időt vesz igénybe, az elkészítése lényegében egyszerű, a hozzávalók listája sem hosszú. A gyerekek a tészta meggyúrásában is segíthetnek, majd a formázásban is. De talán a legélvezetesebb számukra a dekorálás. Mindenféle zöldség és fűszernövény kerülhet a focaccia tetejére: lilahagymából és paprika szeletekből virágot, zöldhagyma vagy snidling szárból formázhatunk füvet, fát, de jöhet petrezselyem, rozmaringlevél, koktélparadicsom vagy paradicsom szelet, vékonyra szelt krumpli, fokhagyma, cukkini....Szinte bármi.

Hozzávalók: 450 g 00-s pizzaliszt, 300 ml meleg víz, másfél tk só, 4 ek olívaolaj, 5 g porélesztő, olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés: a hozzávalókat összegyúrjuk, és a lágy tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap újra átgyúrjuk, és legalább 1-2 órát kelesztjük, majd tepsibe nyújtjuk, és újabb fél órát kelesztjük. A buborékos tésztába belenyomkodjuk az ujjainkat, hogy lyukak keletkezzenek a felszínén, majd jöhet a díszítés. Végül megsózzuk, és 200 fokos sütőben 25 percet sütjük. Ha szeretnénk, a végén még 5 percet piríthatjuk 220 fokon vagy a sütő grill-fokozatán.

Alapvetően szilvásgombóc-tésztát készítünk, de a gombóc formázása helyett a begyergetés sokkal gyorsabb és egyszerűbb, így a gyerekek is könnyedén elsajátítják ezt a módszert. A kifőzött nudli nálunk leginkább prézlivel és tejföllel népszerű, de ízletes lehet lekvárral és prézlivel, vagy akár tejföl-lekvár kombinációval is. Sőt, mákkal is feldobhatjuk, így mindenki megtalálhatja a kedvére való ízélményt!

Egyedülálló recepthez szükséged lesz a következő hozzávalókra: 500 gramm krumpli, egy csipet só, 1 tojás, és 200 gramm finomliszt.

Elkészítés: a krumplit megfőzzük, krumplitörőn finomra törjük (még melegen, mert úgy könnyebb), hozzáadjuk a lisztet, tojást, csipetnyi sót, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán tetszés szerint gilisztákat, avagy angyalbegyerőket sirítünk belőle, és lobogó vízben kifőzzük. A prézlibe vagy mákba még melegen beleforgatjuk.

A gyermekeim szívük-lelkük minden cseppjét beleadják a tésztás ételek iránti szenvedélyükbe, de ez a mini húsgombócos, paradicsommártásos variáció az, amit a férjem is lelkesen fogyaszt. Az apróságok már igazi profik a gombócok készítésében, és a paradicsommártás elkészítésekor is örömmel besegítenek: az autentikus olasz receptek szerint ugyanis a hámozott paradicsomot kizárólag kézzel szabad szétnyomkodni, így válik igazán gazdag és ízletes élménnyé az étkezés.

Hozzávalók:

A gombócokhoz szükséged lesz a következő hozzávalókra: 500 g őrölt hús, amely lehet sertés, marha, vagy akár egy kombinációjuk is – a legjobb, ha a zsiradék tartalma maximum 20% körüli, ezt tapasztalataim szerint érdemes figyelembe venni. Emellett szükséged lesz 2 evőkanál zsemlemorzsára, 50 ml tejre, 60 g reszelt parmezánra, 1 cikk reszelt fokhagymára, 1 kis tojásra, 3 evőkanál olívaolajra, valamint sóra és borsra ízlés szerint. Ne felejtsd el egy kis csokor finomra vágott petrezselyemzöldet sem hozzáadni, ami különleges ízt kölcsönöz a gombócoknak!

A paradicsommártás elkészítéséhez szükséged lesz két konzerv hámozott paradicsomra, vagy ha a friss ízeket kedveled, akkor 500 g hámozott friss paradicsomra. Emellett használj két gerezd fokhagymát, három evőkanál olívaolajat, valamint sót ízlés szerint. Az ízek gazdagításához adj hozzá egy csokor friss bazsalikomot, vagy ha a hideg téli hónapokban készíted, válaszd inkább a szárított oregánót.

Elkészítési folyamat: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, amíg egy homogén fasírtmassza nem alakul ki. Kávéskanál segítségével kis gombócokat formázunk, amelyeket szépen elrendezünk egy vágódeszkán. A mártás elkészítéséhez az olívaolajat egy tepsiben felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Ha intenzívebb fokhagymaízt szeretnénk, érdemes apróra vágni; ha csak az ízesítő aromáját szeretnénk megőrizni, akkor egészben is beletehetjük a fokhagymát, de 5 perc elteltével érdemes eltávolítani. Az olajhoz hozzákeverjük a paradicsommasszát és egy csipet sót. A mártásban óvatosan elhelyezzük a gombócokat, és együtt főzzük, amíg a mártás kissé sűrűsödik. A végén friss bazsalikommal gazdagítjuk az ízeket. Tálaláskor főtt spagettivel vagy bármilyen más, a mártásnak jól álló tésztával kínáljuk.

Évek óta ugyanazt a muffin alapreceptet használom: egyszer, valahol olvastam, aztán addig finomítottam, finomhangoltam, amíg pont jó lett. Az alaptésztához számtalan féle hozzávaló jöhet: bogyós gyümölcsök vagy gyümölcsdarabok, csokidarabok, kandírozott gyümölcsök. Ha az alaptésztát szeretnénk kakaósan sütni, akkor 270 g lisztet és 60 g kakaót használjunk. Ha banános muffint sütnénk, akkor két érett, pépesített banánt használjunk és 180 ml tejet, valamint 200 g cukrot.

A muffintészta titka az omlósságban rejlik: érdemes kerülni a túlzott keverést, és ügyelni arra, hogy csomómentes legyen. Kezdjük a folyékony összetevőkkel, majd adjuk hozzá a szilárdakat egy tálban – ez remek móka lehet a gyerekek számára is! A két keveréket csupán néhány óvatos mozdulattal homogénné alakítjuk. Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek az ízletes extrák, és már tölthetjük is a muffinformákba!

Hozzávalók: 330 g finomliszt, 250 g cukor, egy tasak sütőpor, 2 tojás, 240 ml tej, 180 olaj.

Elkészítés: Először is, egy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet és az olajat, míg egy másik edényben a lisztet, a sütőport és a cukrot vegyítjük. Ezután a két keveréket egyesítjük, és hozzáadjuk a kívánt ízesítőket. Ne aggódj, ha a tésztád nem teljesen sima, ez nem probléma! Öntsd a masszát a muffinformákba, és már mehet is a sütőbe: 180 fokon süsd 12-15 percig, attól függően, hogy mekkora formákat használsz.

Related posts