Csinálj egyedi gumicukrot rózsasziromból: Ínycsiklandó házi recept Képzeld el, ahogy a tavaszi napfényben gyönyörű rózsák nyílnak, és te a legillatosabb szirmaikat gyűjtöd össze. Most megmutatom, hogyan varázsolhatsz belőlük egy különleges, házi gumicukr

Az illatos rózsaszirom rengeteg ínycsiklandó finomság alapjául szolgálhat.
Fűszersó és gumicukor is készülhet rózsaszirmokból - írta a Somogy Vármegyei Hírportál.
A vegyszermentes kert kincsei között akár novemberben is felfedezhetjük a gyönyörűen nyíló rózsaszirmokat. A legkedvezőbb szüretelési időpont a száraz, napfényes napok, amikor a virágokban a hatóanyagok koncentrációja a legnagyobb. A rózsa nem csupán szépséget, hanem gazdag vitaminforrást is jelent: A-, B-, B3-, C-, D- és E-vitamint rejt, továbbá antioxidánsokkal, cinkkel és flavonoidokkal gazdagítja táplálkozásunkat.
Sokan talán nem is sejtik, hogy a rózsa nem csupán gyönyörű virág, hanem rendkívül hatékony gyógynövény is. Nyugtató, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és lázcsillapító tulajdonságai miatt a középkorban széles körben alkalmazták különféle egészségügyi problémák kezelésére. Használatával enyhítették a menstruációs zavarokat, a fejfájást, a gyomorpanaszokat, sőt, még a máj működésének zavarait és a magas lázzal járó betegségeket is, beleértve a pestist. Ezen kívül a rózsa segített a szem- és bőrbetegségek kezelésében is, bizonyítva, hogy nemcsak a szépség, hanem a gyógyítás világában is fontos szerepet játszik.
- mondta el a portálnak Kántorné Finta Katalin, a Gasztrodvadon oldal megálmodója.
A szirmokat a szépségápolás világában kedvelt összetevőként használják, különleges fiatalító tulajdonságaik miatt. Nem csupán krémek és sminkek készítéséhez járulnak hozzá, hanem a gasztronómiában is feltűnnek: ízletes szirupok, fűszersók és akár gumicukrok is készülhetnek belőlük, így az illatos alapanyag a konyhában is megjelenik.
Íme Katalin ínycsiklandó gumicukor receptje:
A rózsaszirmokat feltesszük forralni, majd körülbelül 20 perc múlva leszűrjük, tetszőleges mennyiségű cukrot teszünk hozzá, és a végén annyi zselatint (vegánok agar-agart), hogy dermedjen. Ha nem sötét színű rózsákkal dolgozunk, akkor lehet hozzátenni egy kis ételszínezéket is. Még mielőtt elkezdene kihűlni, formákba öntjük és hagyjuk megszilárdulni. Ha hosszabb távon akarjuk tárolni, nincs más dolgunk, mint beleforgatni rózsás porcukorba, így nem ragadnak össze és üvegekben lehet tárolni, ömlesztve is akár.
Rózsaszirom alapú gyümölcsbőr különlegesség:
Először is, kezdjük azzal, hogy felforraljuk a szirmokat, majd turmixgép segítségével pépesítjük őket. Ízlésünktől függően egy kevés cukrot és zselésítő anyagot is adhatunk hozzá, hogy gazdagabb ízt kapjunk. Ezt követően a kapott masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk vékony rétegben. Az alacsony hőmérséklet, körülbelül 40°C, ideális a szárításhoz. Amikor a massza már könnyen leválik a papírról, hosszú csíkokra vágjuk, majd enyhén porcukorral megszórjuk, és feltekerjük. Ha hosszabb távra szeretnénk tárolni, érdemes kicsit tovább szárítani, hogy még szárazabb legyen. A masszához bátran adhatunk epret, egyéb gyümölcsöket, sőt, akár magvakat is, hogy még izgalmasabb ízeket kapjunk.
Ha van elég türelmünk, készíthetünk rózsaszirupot is: ehhez a frissen szedett szirmokat befőttesüvegbe rétegezzük nádcukorral vagy rózsacukorral, majd az üveget légmentesen lezárjuk.
Mint ahogy azt már említettük, rózsavizet is nyerhetünk a virág szirmaiból. Ezen kívül, különleges házi gumicukrot is készíthetünk bodzabogyóból; a finom falat receptjét itt megtalálod!