Kalácsmentés mesterfokon - Hasznos ötletek a megszáradt húsvéti kalács újraélesztésére!


A húsvét után megmaradt száraz kalácsot nem szabad elpazarolni. Miért ne adnánk neki egy új életet, például egy ízletes mákos guba képében?

Hogyan kapcsolódik a mákos guba a húsvéthoz? A húsvét elengedhetetlen része a kalács, hiszen nélküle elképzelhetetlen az ünnepi asztal. Ám sokszor túllépjük a szükséges mennyiséget, és a gondos tervezés ellenére is előfordul, hogy marad néhány szelet. Különösen a húsvéti kalács esetében hajlamosak vagyunk túlsütni vagy túlvásárolni magunkat, hiszen ki ne akarna biztosra menni? Mert mi lenne, ha éppen a kalács fogy el, és nem maradna mit tálalni a sonkához vagy a festett tojásokhoz? Ilyenkor jön képbe a mákos guba, mint egy ínycsiklandó megoldás, amely nemcsak hogy felhasználja a maradékot, de még ünnepibbé is varázsolja az étkezést.

A többnapos ünnepek végén a maradék péksütemény gyakran olyan állapotba kerül, hogy szinte már fegyverként is funkcionálhatna, ha lenne bennünk egy kis harci szellem. De mivel a békés megoldások hívei vagyunk, inkább gondolkodjunk el azon, hogyan hasznosíthatjuk a megszikkadt kalácsot! Készítsünk belőle valami igazán ízleteset!

Erre több út is vezet: az egyszerű, a bonyolultabb és az időnyerő. Az egyszerű út, ha gyorsan összedobunk a száraz kalácsból egy mákos gubát. Finom is, laktató is, a kalács se került a kukába - főnyeremény.

Ha húsvét után sem tudunk betelni a sütés-főzéssel, remek ötlet lehet, hogy a megmaradt kalácsból varázsoljunk egy ízletes máglyarakást. Különösen akkor, ha a kamrában még várakozik néhány gyümölcs, például a télről megmaradt, kissé megfáradt alma. Így nemcsak a kalácsot hasznosítjuk, hanem a gyümölcsöket is, és ezzel két legyet üthetünk egy csapásra!

A problémák halogatása néha valóban hasznos lehet. Ha valamihez éppen nincs kedvünk vagy időnk, nem érdemes erőltetni; a feladatot könnyedén átütemezhetjük későbbre. Ilyenkor a megkeményedett kalácsot egyszerűen ledarálhatjuk, és az így nyert édes morzsákból később ínycsiklandó finomságokat alkothatunk. Gondoljunk csak egy Sport szeletre, kókuszgolyóra vagy keksztekercsre! Így nemcsak a kalácsot mentettük meg a sorsától, hanem magunkat is, hurrá!

Nézzük meg alaposabban a mákos guba világát! Ezt a klasszikus desszertet számtalan módon el lehet készíteni, hiszen mindenki saját ízlésére formálhatja. Én személy szerint a gyors, tízperces változatot részesítem előnyben, főleg egy átlagos hétköznap, különösen az ünnepek után, amikor már amúgy is tele a hasunk mindenféle finomsággal. Persze, a bonyolultabb recept is megérdemli a figyelmünket: Szulló Szabina, a Stand séfje által megálmodott változat igazi ínycsiklandó élményt nyújt. Bárki nekiláthat, ha hajlandó egy másfél órás kalandra a konyhában, és megízleli a valódi mákos guba varázsát!

De mi maradjunk csak az egyszerű verziónál, nézzük is a receptet!

A maradékmentés során nehezen határozhatók meg a konkrét mennyiségek, hiszen a felhasználásra kerülő kalács mennyisége mindig a megmaradt adagnak megfelelően alakul. Ezért ez alkalommal az arányokat is feltüntetjük, hogy könnyebb legyen az elkészítés.

Ennyi, kész is van a mákos guba maradék szikkadt kalácsból. Tálaláskor csorgassunk rá mézet is, ha szeretjük!

Related posts