Kevesebb bor fogyasztása problémákat okozott! Ki gondolná, hogy kik állnak a háttérben? + képek


A kínaiak a meghatározó szereplői a szőlő- és borpiacnak ma a világban. Ha a keleti ország lakó kevesebbet fogyasztanak valamiből, az az egész világpiacra kihat. Ezzel a kihívással küzd jelenleg a magyar boros ágazat is, sőt, maga a borkultúra.

A vörös bor lefelé, a fehér bor felfelé "megy" - mutatta az előadó a grafikonon az utóbbi évek adatait -, és a borkultúra általában is teret veszít, például a franciák is már inkább isznak sört, mint a hozzájuk társított tradicionális italt. Az agrárium általános, illetve a most hétvégi miskolci Borangoláshoz kapcsolódó aktuális témáiról tartottak tájékoztató szakmai fórumot csütörtökön a borsodi megyeszékhelyen.

A fenti izgalmas információk a bortermelési és borfogyasztási trendek alakulásáról Sidlovits Diána, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szőlészeti és borászati szakértőjének előadásában hangzottak el. A rendezvény keretében, amelyet a megyénkbeli, valamint a fővárosi, érintett állami programokban részt vevő hivatalnokok, vállalkozók és szakemberek számára szerveztek, a NAK több vezetője és más neves előadók tájékoztatták a résztvevőket a legfrissebb aktualitásokról. A Borangolás eseményének apropóján a borkultúra természetesen kiemelt figyelmet kapott a felvetett témák között.

A borkultúra terén: válsághelyzet

Az ezredforduló táján a szőlős-boros iparágban tapasztalt felfutást az azóta eltelt negyedszázadban inkább visszaesés követte; Olaszország, India, Oroszország említhető olyan államként, ahol ma is növekedés van. Mint Sidlovits Diána előadásából kiderült, a borpiacon válsághelyzetet érzékelnek a szereplők. Csökken a fogyasztás, főleg a vörösboré, gyakoriak a szőlőkivágások világszerte. A szőlőtermelés maga viszont nő, egyre nagyobbak a hozamok. A csemegeszőlő iránti kereslet ugyanis emelkedik. Az ágazat egészét viszont többféle negatív hatás károsítja. Az időjárási szélsőségek, a fogyasztási szokások gyors változásai, az infláció, azaz az árak növekedése.

Kína napjainkban a világ legnagyobb szőlőtermelőjeként tűnik ki. "A számok szinte rakétaként szállnak el" - mondta el egy szakértő. A második és harmadik helyezettek Törökország és India. Globálisan a szőlőtermesztéshez használt területek mérete drámaian csökkent az 1950-es évek óta, körülbelül ötödével. Magyarország részesedése ebből a globális szőlőtermelésből mindössze 0,8 százalék, ami körülbelül 60 ezer hektárt jelent, és szinte kizárólag borszőlővel foglalkozik. Az éves 400 ezer tonnás szőlőhozam nagy része végül bor formájában kerül forgalomba.

Related posts