Mielőtt beleharapnál egy ízletes banánba, ne hagyd figyelmen kívül ezt az apró, de fontos részletet: a statisztikák szerint 10-ből 8 ember elrontja ezt a kis műveletet!
Szakértők világítottak rá, hogy miért annyira fontos megmosni a banánt
Gyakran csak egyszerűen előkapjuk a gyümölcstálból a banánt, meghámozzuk, és már majszoljuk is. De vajon miért is tennénk ezt másképp, hiszen a héját úgysem fogyasztjuk el? – tehetjük fel a kérdést. Azonban a legújabb kutatások alapján érdemes lenne egy kicsit tudatosabban megközelítenünk a banánfogyasztást, mivel van egy kulcsfontosságú lépés, amit sokan figyelmen kívül hagynak, és nem is sejtik, milyen jelentős hatással lehet az élményre és a táplálkozásunkra.
A The Huffington Post legutóbb arra irányította a figyelmet, hogy fontos a héjas élelmiszerek megfelelő tisztítása. Tamika Sims, az International Food Information Council élelmiszer-technológiai kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: "Minden héjas terméket alaposan meg kell mosni tiszta, folyó víz alatt, még abban az esetben is, ha a héját nem tervezzük elfogyasztani."
Ez a higiéniai szokás a biztonságos élelmiszer-kezelés egyik legfontosabb alapelve, mivel ezzel jelentősen csökkenthetjük a szennyeződések és mikrobák gyümölcsre kerülésének kockázatát a héjon. Bár elsőre talán nem tűnik egyértelműnek, a gyümölcsök alapos mosása elengedhetetlen! - emeli ki Sims.
Ha esetleg csak legyintenél, mondván úgyis meghámozod a banánt, a rossz hír az, hogy a szakemberek szerint ezzel még nem kerülhetjük el a problémákat. A héjon ugyanis szennyeződések, baktériumok, sőt akár növényvédő szerek is megtelepedhetnek, amelyek könnyedén átkerülhetnek a kezünkről a gyümölcs húsára, majd onnan a szervezetünkbe.
. Arról nem is beszélve, hogy a felszínen por, törmelék vagy akár rovarok is megbújhatnak - még a banán esetében is.
A Medical News Today szerint különösen veszélyeztetettek az alábbi csoportok:
A Healthline hangsúlyozza, hogy a banánok betakarítása során gyakran alkalmaznak peszticid bevonatot. Felhívja a figyelmet arra, hogy a peszticideknek való kitettség számos egészségügyi kockázattal járhat, és összefüggésbe hozható olyan súlyos problémákkal, mint az autizmus, a rák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, sőt még a demencia is.
Ne félj, ez igazán egyszerű! Csak annyira fontos, hogy kerüld a szappanok és mosószerek használatát, mivel a bennük lévő maradványok ártalmasak lehetnek az egészségre.
Trevor Craig, az élelmiszerbiztonság terén jártas szakértő, egy érdekes ajánlást tesz: "Ha tényleg alapos szeretnél lenni, érdemes kipróbálnod egy hígított ecetes oldatot. Keverj össze egy rész ecetet négy rész tiszta vízzel, majd ezt az oldatot permetezd a gyümölcsökre. Ez a módszer segít megszüntetni bizonyos baktériumokat, és ami a legjobb, hogy nem hagy maga után kellemetlen ízt vagy veszélyes vegyi anyagokat."
Craig szerint vastagabb héjú gyümölcsök, például az avokádó esetében egy puha sörtéjű kefével való átdörzsölés is hasznos lehet: "A héjak gyakran texturáltak, tele vannak olyan apró résekkel, ahol a nem kívánatos szennyeződések megbújhatnak - ezeket jobb még a fogyasztás előtt eltávolítani."