Ne hagyd, hogy ez a fajta burgonya a tányérodra kerüljön!


Ha a csírák kicsik és a burgonya még kemény, akkor fogyasztható lehet a burgonya

A burgonya egy rendkívül sokoldalú és ízletes alapanyag, azonban fontos, hogy óvatosan bánjunk vele. Amikor a gumó zöldre vált vagy csírázni kezd, mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni, mielőtt felhasználjuk. Ilyenkor a burgonyában megjelenhet a szolanin nevű mérgező vegyület, amely komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában. Az utopia.org segítségével a Blikk bemutatja, hogyan ismerhetjük fel a fogyasztható és a potenciálisan mérgező burgonyát, így biztonságban élvezhetjük ennek a sokoldalú zöldségnek az ízét.

A szolanin egy természetes eredetű méreg, amely a burgonya és a nadragulya család más növényeiben is fellelhető. Különösen a zölden vagy csírázva tárolt burgonyákban található meg nagyobb mennyiségben, és már kis adagban is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A szolanin mérgezés tünetei közé tartozik a hányinger, hasmenés és gyomorgörcs, de súlyosabb esetekben akár hallucinációk, bénulás vagy a legrosszabb esetben halál is bekövetkezhet. Érdemes tehát alaposan odafigyelni a burgonya tárolására és felhasználására!

Bár a csírázott burgonya fogyasztása általában nem ajánlott, van néhány kivétel. Ha a csírák kicsik és a burgonya még kemény, akkor a csírák eltávolítása után fogyasztható lehet. Azonban ha a burgonya zöld, vagy a csírák túl nagyok, jobb, ha nem kockáztatunk. A főzés sem semlegesíti a szolanint, így a biztonság érdekében inkább dobjuk ki az ilyen gumókat.

A burgonya csírázásának elkerülése érdekében fontos a megfelelő tárolás. Hűvös, sötét helyen, például pincében érdemes tartani, ahol a fény és a hőmérséklet nem serkenti a csírázást. Ne vásároljunk előre csírázott burgonyát, és csak annyit vegyünk, amennyire szükségünk van, hogy elkerüljük a felesleges pazarlást.

Related posts