Nem terem a paradicsom? Fedezd fel az okokat és a megoldásokat!


A paradicsom a legtöbb kertben ott van, sőt, akinek nincs kertje, az sem szokott lemondani róla. Nem is kell, hiszen ez a finom gyümölcs megterem még balkonládában vagy cserépben is. Azonban mi történik akkor, ha a paradicsom valamiért nem érik be? Eláruljuk a lehetséges okokat és természetesen a megoldást is!

Ezért nem érik meg a paradicsom.

A paradicsom beérésének késlekedésének számos oka lehet. Az egyik legnyilvánvalóbb tényező, hogy esetleg későn érő fajtát választottunk, így még egy kis időt kell várnunk, mielőtt élvezhetjük az ízletes gyümölcsöt. Emellett a túlzott hőség is problémát okozhat. Bár a paradicsom kedveli a napsütést, a túl magas hőmérséklet már káros hatással lehet rá. Az ideális éréshez nem szükséges a kánikula; ha a nappali hőmérséklet tartósan 31 Celsius-fok fölé emelkedik, az komolyan lelassíthatja az érési folyamatot, sőt, akár meg is állíthatja azt. Ennek hátterében a paradicsomban található likopin áll, amely a gyümölcs jellegzetes piros színét adja, de hőstressz hatására nem tud megfelelően működni.

A túlzott nitrogéntrágya alkalmazása késleltetheti a paradicsom érését, mivel ilyenkor a növény inkább a vegetatív növekedésre összpontosít, a gyümölcsök beérésével szemben. Ennek orvoslására célszerű csökkenteni a nitrogéntartalmú tápanyagok mennyiségét, és helyettük káliumban gazdag trágya alkalmazására váltani. Ez segíthet a paradicsom érési folyamatait serkenteni, elősegítve a gyümölcsök megfelelő fejlődését.

Ha a paradicsomunk túl bőséges termést hoz, az azt jelenti, hogy a növény inkább az új gyümölcsök kifejlesztésére koncentrál, mintsem az érlelésre. Ilyen esetben érdemes a kisebb, zöld paradicsomokat eltávolítani. Ezek a leszedett zöld gyümölcsök remekül felhasználhatók savanyúságként, tartósítva ízletes kiegészítőként szolgálnak az ételeinkhez.

A paradicsomok megfelelő érésének egyik kulcsfontosságú tényezője a vízellátás. Ha nem kapnak elegendő vizet, nem tudják felvenni a szükséges tápanyagokat, ami hátráltatja fejlődésüket. Ugyanakkor a túlzott öntözés is problémát jelenthet, hiszen ez az érési folyamat késlekedéséhez vagy akár teljes leállásához vezethet. Az optimális vízmennyiség biztosítása tehát elengedhetetlen a dús és ízletes terméshez.

Nem mindegy, melyik fajtát választod

A paradicsomfajták széles skálája áll rendelkezésünkre, attól függően, hogy milyen célra szeretnénk felhasználni őket, valamint hogy mikor érnek be. Ez különösen kedvező, hiszen a nyári hónapok során folyamatosan élvezhetjük a különböző típusú, friss paradicsomok ízét. Vannak olyan fajták, amelyek azonnali fogyasztásra tökéletesek, míg másokat a tartósítás kedvéért érdemes választani. Emellett a paradicsomok méretében és színében is bőven van választási lehetőség; megtalálhatók a kisebb és nagyobb példányok, valamint a színek széles palettája – akár a különleges fekete paradicsom termesztésére is lehetőségünk nyílik!

Ha tisztában vagy az okokkal, könnyedén megtalálhatod a megoldásokat is, hogy a paradicsomod szépen beérjen a kertedben! Fotó: Shutterstock

Az Ace 55 egy igazán különleges fajtával örvendeztet meg bennünket, míg a Balkonstar ideális választás a balkonládák számára apró, törpe növekedése révén. Korai érésű, kis gömb alakú bogyói tökéletesek friss fogyasztásra. Ha azonban a befőzést tervezzük, érdemes a Buzau 50 fajtát választani, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ennek több helyre lesz szüksége. A Coralina fürtös koktélparadicsom nemcsak ízletes, hanem hosszú ideig tárolható is. Ha pedig a sárga szín a kedvencünk, a Goldkrone koktélparadicsom lesz a legideálisabb választás számunkra.

A Kecskeméti 3 F1 egy rendkívül korai érésű fajta, amely közepes méretű bogyóival hódít. Ezzel szemben a Lugas F1 hosszú ideig, egészen késő őszig biztosítja a friss paradicsomot a konyhánkban. A Manó pedig különösen gyorsan fejlődik, így már az év elején élvezhetjük a saját termesztésű paradicsom ízét.

Íme egy egyedibb változat: "Ezért érdemes gazdagítani az étrendedet friss paradicsommal!"

Ha valamit nagyon gyakran fogyasztunk, az nagy hatással lehet a szervezetünkre. Így van ez a paradicsommal is. Azonban, ez egyáltalán nem baj. A paradicsom ugyanis igazán egészséges, még akkor is, ha gyakran fogyasztjuk. A paradicsom esetében nem érdemes a nagyobbakat választani, hiszen a paradicsomban annál több a C-vitamin, minél kisebb maga a paradicsom. De a nagyobb méretű paradicsom is nagyon egészséges, úgyhogy bátran fogyaszthatjuk színtől és mérettől függetlenül, csak legyen kellően érett, és persze egészséges.

A paradicsom nem csupán ízletes, hanem tápláló is, hiszen gazdag B2- és B1-vitaminokban, amelyek hozzájárulnak egészségünkhöz. Ráadásul, ha gyakran fogyasztjuk, nem kell aggódnunk a hízás miatt, mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony: mindössze 22 kcal 100 grammban. A paradicsom előnyei bőrünkre is kiterjednek. Külsőleg alkalmazva hatékonyan segít a sérült bőrfelületek regenerálódásában, sőt, halványítja a bőrfoltokat is. Napégés esetén akár egy friss szelet paradicsomot is alkalmazhatunk a fájdalom enyhítésére. Étvágygerjesztő hatása miatt a nehezen étkező gyerekek táplálkozásába is érdemes beilleszteni, hiszen minden nap kínálva segíthet a finom falatok iránti kedvük felkeltésében.

Azonban a paradicsom legnagyobb ajándéka számunkra nem más, mint a benne lévő likopin. A likopinnak köszönheti a paradicsom a piros színét, de mi is nagyon sokat köszön hetünk neki. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

Az érett paradicsom számunkra igazán hasznos, hiszen a paradicsom likopintartalma az érés előrehaladtával egyre csak nő. Az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg, ugyanis a likopin a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni, de ugyanez a helyzet akkor is, ha megsütjük vagy megfőzzük.

A paradicsom egészséges fejlődéséhez és gazdag terméséhez elengedhetetlen néhány fontos tényező. Először is, a megfelelő talaj minősége kulcsfontosságú: a tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talaj ideális a növény számára. Emellett a paradicsomnak elegendő napfényre van szüksége, legalább napi 6-8 órán keresztül, hogy a fotoszintézis hatékonyan működjön. A megfelelő öntözés is lényeges, hiszen a növény nem szereti a túlzott vízmegtartást, de a kiszáradást sem. A rendszeres tápanyagpótlás, mint például a komposzt vagy a speciális zöldségtáp, segít a növénynek erősebbé válni és bőségesebb termést hozni. Végül, de nem utolsósorban, a kártevők és betegségek elleni védelem is elengedhetetlen, hogy a paradicsom egészséges maradjon. Ha ezeket a tényezőket figyelembe vesszük, garantáltan szép és ízletes terméseket takaríthatunk be!

A paradicsom palántáinak optimális tőtávolsága 30-50 cm között mozog, de nem elhanyagolható az sem, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebbre kerüljenek a talajban, mint ahogyan a nevelőedényben helyezkedtek el. Ez a mélység kulcsfontosságú, mivel így a főszáron is új gyökerek fejlődnek, amelyek révén a paradicsom sokkal gazdagabb vízben oldott tápanyagokat képes felvenni.

Fontos, hogy a paradicsomunk védelme érdekében réztartalmú gombaölő szereket alkalmazzunk, mivel ezek segítenek megakadályozni a talajban áttelelt fuzárium nevű gomba spóráinak káros hatásait. E betegség következményeként a levelek sárgulni és barnulni kezdenek, ami végül a növény elhalásához vezethet, mielőtt még bármiféle termést hozhatna. Az öntözés során érdemes ügyelni arra, hogy a víz ne érje a leveleket, mert ez jelentősen csökkenti a gombás fertőzések kockázatát.

A paradicsom növény, aki különösen érzékeny a vízellátására, ezért mindenképpen ügyeljünk arra, hogy rendszeresen öntözzük. Használjunk mulcsot a talaj körül, mert ez nemcsak a gyomok ellen nyújt védelmet, hanem segít a nedvesség megőrzésében is. A paradicsom növekedésével egy időben fontos, hogy karózzuk meg, és ahogy emelkedik, támogassuk ki a kikötéssel, különben nem fogja tudni elviselni a gyümölcsök súlyát. A gombás fertőzések megelőzése érdekében érdemes a növény alsó leveleit levágni, hogy ne érintkezzenek a nedves talajjal. Az öntözés során pedig ügyeljünk arra, hogy a víz inkább a talajra kerüljön, és a leveleket lehetőleg kerüljük el. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a paradicsomunk repedezzen, ezeket a lépéseket mindenképpen tartsuk szem előtt!

Elengedhetetlen, hogy a paradicsomnövények ne csak gondozásban, hanem kapcsolásban is részesüljenek. A növény leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások bukkannak fel, és ha ezek szabadon fejlődhetnek, a bokor sűrűsödni kezd. Ekkor a napsugarak nem tudnak megfelelően behatolni, a levegő áramlása csökken, ami kedvez a gombás fertőzések megjelenésének. Éppen ezért fontos, hogy ezeket a hajtásokat időben eltávolítsuk, hogy a paradicsomunk megfelelő szellőzést kapjon, így egészségesebbé válik.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot és hetente pótoljuk az elveszett tápanyagait.

Ha így cselekszünk, bőségesen megajándékoz minket a természet érett, zamatos paradicsomokkal!

Related posts