Ünnepi falatok: Töpörtyűs Pogácsa A téli ünnepek közeledtével egyre inkább vágyunk az ízletes, hagyományos ételekre, amelyek felidézik a családi összejöveteleket és a meghitt pillanatokat. Itt a töpörtyűs pogácsa, amely nemcsak ízletes, hanem különleges

A pogácsa 2016-ban nyerte el a hivatalos elismerést, amelyet a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje javasolt. De mi is volt az, amivel sikerült meggyőzniük a bizottságot? A kóstoló mellett olyan érveket hoztak fel, mint a sült töpörtyű egyedi ízvilága, a sertészsír mesteri felhasználása, a fűszerek harmonikus összhangja és a különleges készítési technika, amelyek mind hozzájárulnak e finomság különlegességéhez.
Az élesztőt kevés, langyos tejben (a megadott mennyiségből) pici cukorral felfuttatom. Közben a liszteket kimérem, elkeverem a sóval. (Vigyázat, ha a töpörtyű már sós, elég 1 evőkanálnyi só a tésztába!)
Hozzáadom a lisztekhez a felvert tojásokat, a fehérbort, a darált töpörtyűt és végül a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztom, összedolgozom. Egy órán át, meleg helyen, letakarva kelesztem. A sütőmargarint a hűtőben tartom, mert reszelni fogom. (Mama még nem reszelte, de ebben újítottam, így gyorsabb.)
A tésztát először ujjnyi vastagságúra nyújtom, majd a margarin kétharmadát finoman ráreszelem. Ezt követően összehajtom: először az alsó részt a középpont felé hajtom, majd szorosan rásimítom a felső részt is. Ezután jöhet a bal oldal, végül pedig a jobb oldal is. Ezt a hajtogatási folyamatot félóránként megismétlem még kétszer. Miután befejeztem, pihentetem a tésztát újabb 20 percig, majd kinyújtom közepes vastagságúra, a tetejét pedig berácsozom, mielőtt kiszaggatom a formák segítségével.
Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegítem a sütőt 190 fokra. A pogácsákat lekenem tojással (ne csurogjon le az oldalára), és addig kel, amíg a sütő el nem érte a kellő hőfokot. Egy adagot 30-35 percig sütök. Minél jobban megsült, annál tovább áll el.
Tipp: A pogácsa akár hetekig is megőrzi frissességét, és egy egyszerű trükkel újra élvezetessé tehetjük. Először is, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Ezután a pogácsákat finoman spricceljük meg egy kis vízzel, majd helyezzük őket a sütőbe 3-4 percre. Az eredmény olyan lesz, mintha most jött volna ki a sütőből!